24.09.2021 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pekári ponúknu Slovákom škandinávsky recept na imunitu

Pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov začali v týchto dňoch ponúkať obchodným reťazcom na Slovensku špeciálny chlieb a pečivo obohatené o vitamín D.

Tohto vitamínu majú totiž Slováci dlhodobo nedostatok, pritom je jedným
z kľúčových prvkov pozitívne ovplyvňujúcich imunitný systém človeka.
Jeho najväčší deficit je pritom v jesenných a zimných mesiacoch.

„Slovenskí pekári chcú Slovákom pomôcť pri zlepšovaní imunity, keďže
naša zemepisná šírka neposkytuje dostatok slnečného svitu, ktorý je
hlavným zdrojom vitamínu D. Rozhodli sme sa preto pomôcť tak ako vieme a
môžeme. Ponúkame slovenským spotrebiteľom pečivo so zvýšeným obsahom
vitamínu D. Inšpirovali sme sa Škandináviou a Spojeným kráľovstvom, kde
má takéto pečivo vynikajúce výsledky pri podpore zdravia obyvateľov,“
povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov,
cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Jednotlivé pekárne v týchto dňoch už
oslovujú obchodné reťazce s ponukami na predaj týchto výrobkov.
Pekári pritom už 6. apríla 2020, počas 2. vlny pandémie, oslovili
predsedu vlády Eduarda Hegera o možnú spoluprácu v tejto oblasti. Ten
však ich ponuku len preposlal na Ministerstvo zdravotníctva SR a
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ani jeden z
ministrov si však čas na stretnutie k takto dôležitej téme nenašiel.
Ministerstvo zdravotníctva túto ponuku na spoluprácu dokonca úplne
odignorovalo.
„Pekári nežiadali vládu o žiadnu finančnú pomoc na výrobu pečiva
obohateného o vitamín D. Ponúkli sme riešenie, ktoré má úspechy vo
Fínsku, Švédsku, či Spojenom kráľovstve, kde realizovali viacero
vedeckých štúdií o prínose potravín obohatených vitamínom D. Podľa nich
takéto potraviny dokážu na zdravotnej starostlivosti štátom ušetriť
desiatky až stovky miliónov eur a pomáhajú proti chrípke, prechladnutiu,
či ďalším vírusovým respiračným ochoreniam. Zároveň si obyvatelia
nemusia kupovať vitamín v lekárni. S postupujúcou jeseňou bude slnečného
svitu ubúdať. Veríme preto, že obchodné reťazce ponúknu tento druh
pečiva spotrebiteľom čo najskôr a prispejú tak k plošnému zlepšeniu
imunity Sloveniek a Slovákov. Naši pekári sú na dodávky nových tovarov
samozrejme pripravení “ , dodal Milan Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva,
cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac
ako 12 000 pracovníkov.

(SZPCC)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down