Autor
Kategórie:
Nezaradené

Zemplínskych zeleninárov hamuje strach z vody

Najvýznamnejšia zeleninárska lokalita Zemplína bola od nepamäti pri Ondave. Na trhy v Michalovciach odtiaľ putovali stovky ton zeleniny všetkých druhov.

Dnes na zeleninovom trhu okresného mesta prevláda reďkovka, cibuľka s vňaťou, mladé kaleráby a kvety. Veľký záujem je o priesady papriky, paradajok či kalerábov. Kapusta, paradajky, paprika, uhorky a karfiol sú však z Poľska a predávajú ich pracovníci importných spoločnosti.
Úrodné nivy okolo ľavého brehu Ondavy nie sú celkom pusté. V zeleninárskej tradícii pokračujú súkromní pestovatelia. Najviac sa ich združuje v Moravanoch (okres Michalovce). Kým na juhu záplavy poškodili hustosiate plodiny a olejniny, na poliach pestovateľov zeleniny padla za obeť vode všetka úroda. A strach z vody neustúpil dodnes.
„O tohtoročnej úrode zeleniny je teraz ťažko hovoriť. V minulom roku mi voda predčasne vyplavila zemiaky a zničila pole s koreňovou zeleninou. Po vlaňajšej veľkej vode sú polia ešte stále podmočené. Po etapách som zasadil zemiaky na 10 hektároch, cibuľu a zasial mrkvu, cukrovú repu, cviklu a kôpor. Pôda je ťažká a niektoré parcely sa ani dnes nedajú obrobiť. Mám dohody s obchodmi na dodávku cvikly či cukrovej repy, ale veľmi ťažko sa mi budú plniť. Nie je to nič nové, podmienky na pestovanie zeleniny sú u nás veľmi ťažké,“ hovorí Ladislav Čeklovský z Moravian v okrese Michalovce.
Pravidelným predajcom na michalovskom zeleninovom trhu je aj Zoltán Dőry z Veľkých Raškoviec. Michalovčanom ponúka peknú reďkovku, cibuľku s vňatou, ale aj priesady. Pestuje ich v skleníkoch a pod fóliou. Ani tie však nie sú zárukou dobrej úrody.
„Na trh to mám 30 kilometrov, ale chodím sem rád. Ľudia poznajú moju úrodu, a to ma zaväzuje. Zeleninu dodávam aj do škôl. Konkurencia na trhu je veľká a udrží sa len ten, kto dokáže osloviť ľudí kvalitou. Som rád, keď mi ľudia ďakujú za kvalitné priesady, chcú ich opakovane a privedú za mnou aj svojich známych. Privítal by som však, keby v Michalovciach bolo krajšie trhovisko ako je to dnešné. Podobne ako iní zeleninári, aj ja mám obavy z počasia. Zelenina potrebuje teplo. To nám však nezaručí nikto a aj s vodou máme zlé skúsenosti,“ hovorí Zoltán Dőry.
Dlhé roky sa pestovaniu zeleniny venuje aj súkromne hospodáriaca roľníčka Zlatica Kovaľová z Moravian. Pomáhajú jej len rodinní príslušníci. Zamestnať ďalších ľudí nemôže. Jednoducho povedané, do ručnej práce pri zelenine sa málokomu dnes chce.
„Na 11-hektárovej výmere som zasadila zemiaky. Pestujem aj cibuľu, kapustu, paradajky, papriku, koreňovú zeleninu a uhorky. Nemám skleníky ani fóliovníky, všetko mám voľne na poli. Je to riziko, ale dnes je to na Slovensku v každom podnikaní. Vraj o kvalite úrody rozhodujú semená, ale nie je to celkom pravda. Ani úroda z toho najlepšieho semena neodolá vode, aká nám zaplavila polia vlani v máji a v júni,“ hovorí Zlatica Kovaľová.
Moravianska podnikateľka nedodáva zeleninu na zeleninové trhy vo väčších mestách. Má dlhoročné kontrakty so zdravotníckymi zariadeniami v okrese Michalovce a Vranov nad Topľou, ale aj s mestskými úradmi a školami.
„Je to vec dôvery a zodpovednosti. Hovorí sa o konkurencii poľskej zeleniny, ale o kvalitnú úrodu je stále záujem. Je tiež pravdou, že naši severní susedia majú lepšie podmienky a väčšiu podporu od štátu ako je to u nás. Chceme ich dohnať i v mechanizácii, ale bezhlavé investície sa nám môžu kruto vypomstiť. Za nové stroje často ručíme domami, preto sa spoliehame hlavne na svoje ruky,“ hovorí na záver Zlatica Kovaľová.
ŠTEFAN VARŠANÍK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *