Začal sa 9. ročník súťaže pre základné školy Hovorme o jedle

Začal sa 9. ročník súťaže pre základné školy (ZŠ) Hovorme o jedle. Už deviatykrát v týždni Hovorme o jedle, ktorý sa koná od 11. do 15. októbra, motivuje súťažnou formou žiakov a učiteľov ZŠ, aby sa zamysleli nad významom a úlohou potravín v ľudskom živote.

BRATISLAVA. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Priblížila, že v školách sa bude hovoriť o pôvode potravín, recyklácii obalov z potravín, separácii potravinového odpadu a jeho ďalšom využití, o znižovaní potravinového odpadu a aj o jednotlivých potravinových komoditách a ich význame pre zdravé fungovanie ľudského tela. Týždeň Hovorme o jedle sa každoročne koná pri príležitosti Svetového dňa potravín, ktorý pripadá na 16. október.
Hlavní organizátori – SPPK a Centrum rozvoja znalostí o potravinách – vyhlásili v rámci súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle 10 denných tém. Päť vyhlásených denných tém sa venuje potravinám v jednotlivých stupňoch potravinovej pyramídy.
Ďalšie denné témy sa zameriavajú na základné vedomosti a zručnosti žiakov v oblasti pôvodu potravín, ochrany životného prostredia, znižovania plytvania potravinami a zdravého životného štýlu. Školy súťažia nielen o finančné ceny viazané na nákup pomôcok využiteľných pri vzdelávaní o potravinách a výžive, ale aj o výsadbu ovocných stromov, založenie záhradných drevených kompostérov v areáli školy a o ovocno-zeleninové koše.
Literárna súťaž má tento rok názov „Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom“. Súčasťou 9. ročníka týždňa Hovorme o jedle je aj výtvarná súťaž „Chutné maľovanie“ a súťaž pre mladých fotografov s názvom „Očami gurmána“. Špecialitou tohto ročníka je žrebovacia súťaž pre školské jedálne.
„Sme veľmi radi, že aktuálna pandemická situácia nám dovolila zorganizovať tento výnimočný projekt. SPPK už deväť rokov systematicky pracuje na podpore výchovy mladej generácie spotrebiteľov, aby mladí ľudia už počas základnej školy získali základné vedomosti o potravinách a výžive, budovali si pozitívnejší vzťah k potravinám, zistili význam a hodnoty potravín a naučili sa vážiť si ich. Počas deviatich rokov získali bližší vzťah k potravinám už desiatky tisíc detí,“ povedal pri príležitosti otvorenia týždňa Hovorme o jedle v ZŠ na Holíčskej ulici v Bratislave predseda SPPK Emil Macho.
/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *