Viac ako 2500 vedcov varuje pred poľnohospodárstvom, ktoré ničí prírodu

Intenzívne poľnohospodárstvo spôsobuje úbytok biodiverzity. Z polí a lúk v rámci celej Európy miznú vtáky, cicavce, plazy, obojživelníky a hmyz, varuje viac ako 2500 vedcov z európskych vedeckých organizácií. Tí volajú po zásadnej reforme poľnohospodárskej politiky Európskej únie (EÚ).

TASR o tom informoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.
Vedci zdôrazňujú, že existuje jednoznačná vedecká zhoda na tom, že zväčšovanie poľnohospodárstva a zvyšujúca sa strata biodiverzity spolu súvisia.
„Vedci vyzývajú EÚ, aby reformovala Spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP) tak, aby prestala byť nástrojom, ktorý spôsobuje vymieranie poľnohospodárskej krajiny, a aby začala riešiť problémy zmeny klímy a straty biodiverzity,“ uvádza SOS/BirdLife Slovensko.
Pripomína, že z rozpočtov EÚ plynie každoročne 60 miliárd eur na poľnohospodárske dotácie. Tie smerujú na podporu intenzívneho a priemyselného poľnohospodárstva. Táto politika prispieva ku klimatickej kríze, priamo spôsobuje stratu biodiverzity, znečistenie vody a ovzdušia, nadmerné čerpanie vody a nárast používania pesticídov, podotkla ornitologická spoločnosť.
„Veda hovorí sama za seba. Intenzívne poľnohospodárstvo robí z našej krajiny ekologickú púšť. Ak nedôjde k zásadnej reforme SPP a ak nevytvoríme priestor pre prírodu, hrozí, že všetky záväzky v oblasti ochrany biodiverzity a klímy zostanú len zdrapom papiera a z našich polí sa vytratí bzukot včiel a vtáčí spev,“ povedal Gúgh.
Vedci sa zhodli v tom, že takýto spôsob hospodárenia viedol v rámci EÚ od roku 1980 až k 55-percentnému úbytku vtákov. V Nemecku zaznamenali za posledných 27 rokov až 76-percentný úbytok hmyzu. Podobné trendy vedci zaznamenali aj pri iných skupinách živočíchov. Za hlavné faktory straty biodiverzity vedci označujú odstraňovanie krajinných prvkov, ako stromoradia a remízky, používanie pesticídov, rozširovanie zavlažovaných plôch a zánik pasienkov.
List vedcov bol zaslaný Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín EÚ a Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EÚ.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *