V sezóne 2021 s viacerými novinkami

Spoločnosť ASRA pôsobí na slovenskom trhu už 21 rokov. Za toto obdobie priniesla mnoho špeciálnych a výnimočných produktov. Nie je tomu inak ani v nastávajúcej sezóne, pre ktorú aj v spolupráci s obchodnými partnermi pripravila viacero noviniek. Cieľmi spoločnosti sú hlavne efektívne riešenia v oblasti ochrany rastlín s nastavením do konkrétnych výrobných podmienok vrátane poskytovania odborného poradenského servisu.

Na báze užitočných mikroorganizmov

V roku 2020 odštartovala spolupráca spoločností ASRA a  Manetech, a. s., (ČR) zameranej na vývoj a výrobu ekologických prípravkov na báze efektívnych mikroorganizmov s využitím v rastlinnej a živočíšnej výrobe, taktiež na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov.

Jej riaditeľka – Dita Fišerová, predstavila probiotiká značky Laiven na báze mikroorganizmov s určením pre konvenčné a ekologické poľnohospodárstvo: „Živá technológia na báze užitočných mikroorganizmov – laktobacilov, pomáha potlačiť patogény a usmerniť tak biodynamický systém v prospech priateľských (probiotických) baktérií. Podobne ako probiotické baktérie zlepšujú imunitu a trávenie ľudí, výrazne prispievajú aj k zlepšeniu celkovej kondície rastlín, zvierat a pôdy, t. j. k nárastu úrody a kvality produkcie pri znížení celkových nákladov.“

K dispozícii pre pestovateľov je Laiven Flora – určená pre ošetrenie rastlinnej produkcie so zameraním na podporu rastu a vitality rastlín. Laiven Flora Vitis – cielená na zlepšenie úrodnosti a celkovej kondície viniča. Laiven Fauna – zameraná na zvýšenie produktivity živočíšnej výroby. Laiven Fauna Equi je určená na zlepšenie celkovej kondície, trávenia a vitality koní. Laiven Ekobakter a Laiven Probio-K2 sú určené na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov.

Viaceré prínosy

Ako uviedla D. Fišerová, probiotikum Laiven Flora stimuluje rast koreňového systému, zlepšuje príjem živín aj z hlbších vrstiev pôdy, zvyšuje odolnosť rastlín proti abiotickým stresovým faktorom ako je sucho a chlad. Čo je zvlášť dôležité – majú priaznivý vplyv na výšku a kvalitu produkcie. Uvedené potvrdzujú aj výsledky pokusov, napr. v prípade viniča bol v porovnaní s neošetrenou kontrolou zaznamenaný lepší zdravotný stav, vyššia kvalita hrozna a vína s vyšším obsahom voľných aminokyselín a vyššou cukornatosťou. Nárast hmotnosti hroznových bobúľ bol až o 22 percent.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *