Staré odrody sú „IN“

Dňa 11. apríla sa v Piešťanoch uskutočnila vedecká kaviareň, ktorej témou boli staré, historické odrody ovocných drevín a ich využitie v krajine. V centre pozornosti boli aj agrolesnícke systémy ako nová príležitosť optimálneho využívania poľnohospodárskej pôdy.

Podujatie zorganizovalo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Hosťom vedeckej kaviarne bol Ing. Martin Gálik, PhD., záhradný architekt, ovocinár, žurnalista a vedecký pracovník Génovej banky SR pri NPPC-VÚRV v Piešťanoch.

Popularita narastá

Staré a krajové odrody ovocných drevín sa v dnešnej dobe stávajú čoraz populárnejšími. Ich vznik sa datuje do roku 1950, teda do obdobia pred rozmachom ciaľavedomého šľachtenia. Hoci majú takéto odrody nesporné kvality, možno sú až nekriticky obdivované. Variabilita starých a krajových odrôd ovocných drevín je veľmi vysoká a z veľkého množstva genotypov, o ktoré sa celosvetový genofond postupne obohacuje, sa len zanedbateľnému percentu dostalo ocenenia vo forme hospodárskeho využitia. Okrem produkcie ovocia však takéto stromy plnia aj množstvo ekologických funkcií. Impozantné stromy starých odrôd sú využiteľné v moderných agrolesníckych systémoch – významnom inovačnom európskom  trende v súčasnom poľnohospodárstve. V porovnaní s klasickými poľnohospodárskymi systémami môžu agrolesnícke  systémy zabezpečiť ekologickejšiu produkciu potravín, poskytnúť vyššie príjmy poľnohospodárom, dať prácu obyvateľom vidieckych oblastí.

Podľa M. Gálika, termín krajové, miestne lokálne odrody používame v tom prípade, keď tieto odrody neboli registrované, neprešli zámerným šľachtením, vyskytujú sa lokálne v niektorých obciach, regiónoch. Jednou z nich je napr. Krvavka – zahŕňajúca skupinu odrôd hrušky s červenou dužinou.

Význam starých a krajových odrôd

„V prvom rade ide o históriu a dedičstvo našich predkov – je to dôvod pre zachovanie starých a krajových odrôd. Sú zdrojom génov, ktoré sú využiteľné v šľachtení. Navyše prispievajú k tvorbe krajiny,“ uviedol M. Gálik. Zo starých odrôd jablone, ktoré sú ale na ústupe, predstavil Ontario známe svojou typickou kyselkavou chuťou. Zaujímavou odrodu je Hetlina s vysokým obsahom fenolických látok (podľa niektorých zdrojov na úrovni trojnásobku bežného priemeru) – s protirakovinovými účinkami.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *