Pozitíva a negatíva pastevného odchovu dojníc

Dojnice vo veľkochovoch väčšinou nemajú umožnený žiadny prístup na pastvu. Vedecké poznatky však ukazujú, že aj vysoko produkčné dojnice sú stále motivované chodiť na pastvu. Pastva má totiž mnohé pozitívne vplyvy na ich životnú pohodu a zdravotný stav.

Mliekové plemená hovädzieho dobytka by sa v prirodzených podmienkach pásli 8 – 9 hodín denne. Celková doba pasenia však závisí najmä od kvality pastevného porastu.
Na menej kvalitných pastevných porastoch sa doba pasenia predlžuje na úkor odpočinku. Periódy pasenia sa striedajú s odpočinkom a prežúvaním. Pasenie sa začína už pred východom slnka. Po pasení sa dobytok presunie na miesto odpočinku a nasledujúca fáza pasenia začne na novom mieste. Na jar a na jeseň rozoznávame 3 periódy pasenia: intenzívna ranná a večerná, menej intenzívna počas dňa. Ranná perióda pasenia sa začína cca o 3:00 a trvá 5 hodín, druhá perióda začína skoro popoludní a trvá cca tri hodiny a večerná trvá od 18:00 do 21:00.
V lete sa zvyčajne vyskytujú dve periódy pasenia. Ranná začína po 2:00 a trvá cca 7 hodín a druhá začína pred 18:00 a trvá cca 4 hodiny. Na poludnie dobytok väčšinou odpočíva v tieni. V zime sa vyskytuje iba jedna perióda pasenia, ktorá začína pred 8:00 a končí po 15:00. Denný režim v zimnom období je pravdepodobne podmienený nedostatkom potravy.
Hovädzí dobytok patrí medzi pastevných generalistov, t. j. pri pasení má nízku selektívnosť spásania. Spása rôzne druhy tráv, bylín, lístia, ale aj mladé výhonky a vetvičky listnatých kríkov a stromov. V zimnom období spása suché steblá tráv a bylín a obhrýza mladé vetvičky. Vzhľadom na utváranie pysku spása porast na výšku 3 – 5 cm. Pri pasení obtočí jazykom trs bylín, sánkou pritlačí k dentálnej platničke na čeľusti a trhnutím hlavy dopredu odtrhne.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 2/2021.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *