Autor
Kategórie:
Nezaradené

Potravinársky priemysel sa postupne vytráca

Ešte pre niekoľkými desaťročiami patrilo k ťažiskovým priemyselným odvetviam v Nitrianskom kraji potravinárstvo. Priamo v Nitre fungoval cukrovar, mäsozávod, konzervárne, pivovar i mliekarne. V priebehu ostatných 20 rokov sa však situácia zmenila a väčšina potravinárskych závodov už nefunguje, prípadne svoju výrobu presunula inam.

NITRA. „Ja to považujem za tragédiu Slovenska ako takého, pretože práve tým, že mnohé naše fabriky skrachovali, tým sa uvoľnilo miesto pre dovoz potravín a stratili sme sebestačnosť vo výrobe. Z toho vyplývajú dosahy, ktoré si doteraz celkom neuvedomujeme. V Nitre to bolo katastrofálne. Zanikol cukrovar, zanikli mäsozávody, kde zostali poľnohospodárom veľké peniaze, rovnako aj v nitrianskych mliekarniach, ktoré boli v konkurze. Ešte šťastie, že tie zostali v slovenských rukách, že sa ich ujala mliekareň v Kežmarku,“ hovorí o úpadku potravinárstva v nitrianskom regióne bývalý predseda Potravinárskej a poľnohospodárskej komory a súčasný predseda Poľnohospodárskeho družstva (PD) Devio Nové Sady Ivan Oravec. Ako pripomenul, v súvislosti s krachom potravinárskych firiem rapídne poklesla aj zamestnanosť v tomto odvetví i v poľnohospodárskej prvovýrobe, ktorá na potravinárstvo bezprostredne nadväzuje.

„V súčasnosti na Slovensku neexistuje napríklad žiadny významný a veľký bitúnok, čo je pre živočíšnu výrobu problém. Kým obilie vieme odviesť a exportovať, so zvieratami je to už komplikovanejšie. Celkový výsledok je taký, že sme sa stali exportérmi surovín a dovozcami potravinárskych výrobkov s vyššou pridanou hodnotou, ale nie vždy v požadovanej kvalite. A to je cesta do pekla,“ myslí si I. Oravec.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *