Potravinári boli vlani v pluse

Potravinársky priemysel SR vykázal za minulý rok kladný výsledok hospodárenia pred zdanením na úrovni 196,2 milióna eur, teda medziročne vyšší o 33 %. Vyplýva o zo správy o poľnohospodárstve a potravinárstve v roku 2009, ktorú dnes (26.10. 2010 - pozn. red.) vzala na vedomie Národná rada SR.

Celkové výnosy odvetvia boli vlani na úrovni 3,77 miliardy eur, pričom medziročne klesli o 20,3 %. Celkové náklady v hodnote 3,58 miliardy eur sa v porovnaní s rokom 2008 znížili o 22 %. Najvyšší hospodársky výsledok dosiahol odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov, vrátane cukrovarníckeho, ale bez cukrovinkárskeho odboru, 44 miliónov eur, odbor spracovania a konzervovania mäsa (25 miliónov eur), výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov i škrobu a škrobových výrobkov (23 miliónov eur), výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (21 miliónov eur), výroby pečiva a múčnych výrobkov (20 miliónov eur), výroby piva a sladu (10 miliónov eur). Nižší výsledok hospodárenia sa zaznamenal vo výrobe nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych vôd a iných fľaškových vôd (7 miliónov eur), v odbore destilovania, úpravy a miešania alkoholu (7 miliónov eur), v spracovaní a konzervovaní hydinového mäsa (6 miliónov eur), vo výrobe mliečnych výrobkov (5 miliónov eur), spracovaní a konzervovaní ovocia a zeleniny (3 milióny eur), spracovaní mäsových a hydinových mäsových výrobkov (2 milióny eur) a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov (1 milión eur). Stratové odbory boli len výroba mlynských výrobkov (4 milióny eur), výroba hroznového vína (1 milión eur) a výroba a príprava krmív pre zvieratá (1 milión eur). Najvýznamnejšie zlepšenie hospodárenia sa medziročne dosiahlo v odbore spracovania a konzervovania mäsa (29,5 milióna eur), spracovania a konzervovania hydinového mäsa (15,9 milióna eur), výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (13,9 milióna eur) a produkcie mliečnych výrobkov (11,4 milióna eur).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *