Pinzgauský dobytok z „horniakov“ až do Nitry

Pinzgauský dobytok sa už vyše 200 rokov chová najmä v horských oblastiach severného Slovenska, kde sa výrazne pričinil o to, že na „horniakoch“ je rozvinuté intenzívne dobytkárstvo. Svoju priazeň si zachováva najmä u členov Zväzu chovateľov pinzgauského dobytka na Slovensku - družstvo (ZCHPD), ktorý populáciu tohto plemena pravidelne prezentuje aj na Národnej výstave hospodárskych zvierat v Nitre.

Agrokomplex 2019

Slovenské pinzgauské plemeno s pevnou konštitúciou, výbornou chodivosťou a dobrou prispôsobivosťou dokáže veľmi dobre odolávať nepriaznivým klimatickým podmienkam, preto je vhodné pre chov v tvrdších horských podmienkach
Ako uviedol Milan Hubka, predseda Plemennej knihy (PK), tento pôvodný alpský dobytok s dobrým využívaním pastevných porastov, patrí medzi ohrozené plemená a je zaradený medzi živočíšne genetické zdroje. Aj napriek určitej stabilizácii stavu tohto dobytka, najmä za pomoci podpory chovu ohrozených plemien v rámci EÚ, dochádza k jeho miernemu poklesu. Pre porovnanie, kým v roku 1989 sa u nás chovalo viac ako 90-tisíc kráv tohto plemena, včítane krížencov, aktuálne je v PK pinzgauského dobytka evidovaných cca 2 500 čistokrvných kráv v dojnej populácii a v systéme chovu dojčiacich kráv, s priemernou s úžitkovosťou za laktáciu vyššou ako 5 000 kg mlieka.
Ide o kombinovaný, mliekovo-mäsový úžitkový typ dobytka, ktorý je predurčený na výrobu kvalitného ekologického mlieka a mliečnych výrobkov. Jeho mlieková úžitkovosť síce nedosahuje úroveň špecializovaných mliekových plemien, mlieko však vyniká vysokým obsahom tuku a bielkovín, preto je ideálne na výrobu syrov ementálskeho typu.
Mäso pinzgauského dobytka, ktoré sa vyznačuje typickým gaštanovohnedým až višňovočerveným sfarbením, s bielym pásom na chrbte až po hrudnú kos ť a tzv. bielymi manžetami, je krehké a šťavnaté. V krajinách s dlhodobou tradíciou jeho chovu (Rakúsko, Nemecko, Taliansko) je produkcia mäsa zabezpečovaná najmä výkrmom býkov.

Viac sa dočítate v Týždenníku Roľnícke noviny č. 44.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *