Na obaloch potravín budú jednotné informácie

Výrobcovia potravín v krajinách Európskej únie (EÚ) budú musieť zverejňovať na obaloch viac informácií o výrobku. Počíta s tým nové nariadenie, ktoré zatiaľ prešlo prvým čítaním v Európskom parlamente (EP). Jeho cieľom je zjednotiť a sprehľadniť informácie pre spotrebiteľov. Nariadenie bude záväzné pre všetky členské štáty EÚ.

Druhé čítanie sa predpokladá pred letom 2011, nasledovať bude preklenovacie obdobie, ktoré umožní výrobcom dopredať výrobky, ktoré majú na sklade. Nariadenie by malo byť záväzné zrejme od roku 2014, povedala dnes (27.10. 2010) na tlačovej konferencii v Nitre nemecká europoslankyňa Renate Sommerová, ktorá je spravodajkyňou EP pre označovanie potravín. Väčšina europoslancov sa zhodla v tom, že na každom potravinovom výrobku má byť informácia o obsahu tukov, cukrov, solí a nasýtených tukov. Okrem toho by mala byť povinná aj informácia o energetickej hodnote výrobku, uvádzaná na 100 gramov alebo mililitrov. „Chceme, aby bola uvedená v kalóriách a nie v kilojouloch, pretože pre spotrebiteľa je to zrozumiteľnejšie,“ konštatovala Renate Sommerová. Tieto údaje ešte doplní informácia o alergénoch, farbivách a imitácii výrobku. Na zadnej strane výrobku by mala byť výživová tabuľka s ďalšími obsiahnutými zložkami na 100 gramov alebo mililitrov. Na uvádzaní odporúčanej dennej dávky sa europoslanci zatiaľ nezhodli. „Odporúčaná denná dávka je vypočítaná pre 40-ročnú ženu, čiže nemusí byť vhodná pre dieťa alebo muža,“ podotkla R. Sommerová. Dve tretiny europoslancov sa vyslovili proti „semafórovému“ označovaniu potravín. Podľa R. Sommerovej je nelogické, aby napríklad Cola Light bola pre obsah cukru označená zelenou a prírodný jablkový džús, ktorý obsahuje cukor, červenou. Ďalšou kontroverznou témou je v EP označovanie krajiny pôvodu. S týmto návrhom prišli Briti. Podľa R. Sommerovej to však môže vyvolať protekcionizmus, pretože výrobky z niektorých krajín by spotrebitelia mohli uprednostňovať pred inými. Europoslanec Miroslav Mikolášik viac informácií na obaloch potravín víta. Ako povedal, na slovenských výrobkoch by mal byť po novom povinný údaj aj o obsahu alergénov a farbív. Povinnosťou tiež bude uvedenie nielen dátumu spotreby, ale aj výroby, ktorý výrobcovia mrazených potravín nie vždy uvádzajú. „Slovensko je jednou z najhorších krajín z hľadiska výskytu srdcovo-cievnych ochorení, stúpa aj podiel obéznych ľudí medzi adolescentmi,“ upozornil M. Mikolášik. Viac informácií o výrobku má pomôcť spotrebiteľovi ľahšie sa zorientovať, ktoré potraviny sú preňho dobré a ktoré nie. Podľa výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktorý si objednala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, 78 percent oslovených Slovákov sleduje informácie na obaloch, a 83 percent respondentov by privítalo, keby týchto informácií bolo viac. Informácie na obaloch čítajú oveľa viac ženy ako muži. Informoval o tom riaditeľ kancelárie Robert Hajšel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *