Na nitrianske výstavisko sa po 16 rokoch vrátila výstava Gastra & Kulinária

Trendy modernej gastronómie, potraviny, nápoje a zdravý životný štýl predstavuje výstava Gastra & Kulinária, ktorá sa začala v stredu na nitrianskom výstavisku.

Prezentuje sa na nej 57 potravinárov a 12 gastrozariadení. Veľtrh potrvá do 9. novembra. „Výstava sa na národné výstavisko vrátila po 16 rokoch. Do roku 2003 tu bola etablovaná, potom sa za zvláštnych okolností z výstaviska vytratila,“ povedal riaditeľ agrokomplexu Národného výstaviska, š. p., Nitra Branislav Borsuk.
Výstava Gastra & Kulinária ponúka komplexnú prezentáciu výrobcov a dodávateľov kvalitných potravín, nápojov a ingrediencií, predstavuje inovácie v technológiách a vybavení pre potravinársky priemysel, gastronomické a ubytovacie zariadenia. Jej cieľom je podporenie trendu návratu k lokálnym tradíciám a k lokálnym výrobkom vysokej kvality, ktorý predstavujú slovenskí výrobcovia.
Realizáciu výstavy finančne podporilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa jeho zástupcu Milana Lapšanského za posledné tri roky výrazne rastie obľúbenosť slovenských potravín, stále však nie sú vyriešené všetky problémy. „Až doteraz absentovala systémová podpora exportu slovenských potravín. V spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí sa nám podarilo vyvinúť aktivitu, ktorú predstavíme na veľtrhu,“ skonštatoval.
Návštevníci počas výstavy uvidia priamo pri práci nielen šesť najlepších slovenských šéfkuchárov, ale aj rakúskeho šéfkuchára Heinza Reitbauera, ktorého reštaurácia získala dve michelinovské hviezdičky. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska sa prezentuje interaktívnou expozíciou Pekársky dvor. V rámci sprievodného programu veľtrhu môžu návštevníci sledovať ukážky procesu výroby mäsových produktov, domáceho chleba a pečiva, čokolád.

(tasr)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *