Možnosti rozvoja zeleninárstva v SR

Spotreba ovocia a zeleniny na Slovensku zaznamenala prudký pokles. Pokiaľ odporúčaná dávka pre dospelého človeka je od 220 do 290 kilogramov ovocia a zeleniny na osobu a rok, my nejeme ani tretinu tohto množstva.

Podľa štatistických údajov, jedným z dôvodov prudkého poklesu spotreby zeleniny je, že je pre spotrebiteľa príliš drahá. Ing. Jozef Artim, CSc., predseda predstavenstva Zväzu integrovanej produkcie zeleniny (ZIPZ) hovorí o viacerých dopadoch poklesu tak spotreby ako aj produkcie zeleniny na Slovensku, ale súbežne ponúka aj nové možnosti jeho rozvoja . Jednou z možností je propagácia predaja a konzumu slovenskej zeleniny napríklad pod značkou „Kontrolovaná zelenina z domácej produkcie“. Tak je tomu napríklad v Rakúsku, kde spoločná ochranná známka pre ovocie, zeleninu a zemiaky predstavuje pre spotrebiteľov produkt tak kontrolovaný ako aj doma dopestovaný a s garantovanou kvalitou.

O ďalších dôvodoch prepadu ako aj možnostiach rozvoja domáceho zeleninárstva sa dočítate v Roľníckych novnách číslo 45.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *