Možnosti kombinovanej ochrany viniča proti múčnatke

„Posledné roky sú klimaticky priaznivé pre rozvoj múčnatky na viniči, pre výskyt dlhších periód sucha a tepla kombinovaných s intenzívnymi zrážkami. Zo základných parametrov sú rozhodujúce teplotné pomery, vlhkostné pomery, pomer starších a mladších listov - sú citlivejšie pre napadnutie múčnatkou, vo vzťahu pre zaistenie optimálnych podmienok pre dozrievanie hrozna. Zásadný vplyv má kvalita vykonania zelených prác.“

Uviedol prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., počas odbornej on-line konferencie spoločnosti Bayer, v rámci ktorej sa zameral na kombináciu integrovanej a ekologickej ochrany pri riešení múčnatky viniča.

Mikroklíma vinice a rozvoj múčnatky

Uvedené potvrdilo aj termo-snímanie vinohradov. „Vo veľmi hustej listovej stene sa dlhšiu dobu udržuje vysoká vlhkosť vzduchu a vysoké ovlhčenie listov a tým pádom je listová plocha, resp. stena náchylnejšia pre napadnutie múčnatkou, ale aj peronospórou,“ uviedol P. Pavloušek, zároveň zdôraznil, že sa tak deje hlavne na hrozne, zatienenom listami. P. Pavloušek predstavil projekt, v rámci ktorého zisťujú závislosť medzi teplotou monitorovanou bezpilotnými prostriedkami a vlhkosťou vzduchu vo vinici. Podľa P. Pavlouška je závislosť medzi teplotou a vlhkosťou významná s predpokladom využitia dát pri prognózovaní chorôb. „Mikroklíma vinice môže poskytnúť zdôvodnenie, prečo pri rovnakej ochrane môže byť vinič v niektorej časti vinice výraznejšie napadnutý a v inej časti vinice bude napadnutý minimálne, alebo vôbec nie,“ uviedol k problematike. Z pohľadu efektívnej ochrany je preto vhodné určiť „kritické miesto alebo časti vinice“, kde sa múčnatka pravidelnejšie vyskytuje. V prípade múčnatky poukázal na dve kritické obdobia: prvé – okolo kvitnutia, kedy je najvyššia citlivosť rastlinných pletív k múčnatke a druhé, preukázané v posledných rokoch – ide o obdobie od polovice júla a v priebehu augusta, kedy často dochádza k infekciám a napadnutiu viniča hubovými patogénmi. „Súvisí to s množstvom zrážok a vlhkosťou pôdy, ktorá má tiež zásadný vplyv na zmenu teploty vo vinici,“ dodal P. Pavloušek.

Možnosti ochrany

Podľa P. Pavlouška v ochrane viniča proti múčnatke nadobúda čoraz väčší význam síra, najmä v období po infekcii má významné eradikatívne pôsobenie: „Síra sa intenzívne používa v období medzi pučaním a kvitnutím viniča, kedy má aj najvýznamnejší dosah na ochranu viniča. Múčnatka totiž prezimuje v zimných očkách viniča. Navyše síra pôsobí kontaktne, pri vyšších teplotách – okolo 25℃, sa odparuje a chráni tak aj nové prírastky.“

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *