Minister Zs. Simon predstavil svoje priority

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon uviedol, že saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami, ktoré sa vlani vyšplhalo na rekordných 996 miliónov eur, by chcel v nasledujúcich troch rokoch znížiť o vyše pol miliardy eur.

„V dôsledku toho, že dovážame aj komodity, ktoré dokážeme vyrobiť i na Slovensku, podporujeme až 15-tisíc roľníkov v zahraničí a okrem toho platíme doma 15-tisíc nezamestnaných, ktorí by tieto produkty mohli vyrábať. Veď dnes napríklad prakticky nie je možné kúpiť slovenský cesnak či kapustu. V obchodoch tiež takmer nevidieť domáce broskyne či čerešne. V nasledujúcich troch rokoch preto chceme urobiť kroky, ktoré by tento nepriaznivý vývoj zvrátili,“ konštatoval Zsolt Simon s tým, že pracovníci Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva identifikovali možnosti, ako by bolo možné tento cieľ dosiahnuť.
„Ukazuje sa, že teória „Keď nemáme, dovezieme“, má aj svoje tienisté stránky, a to v podobe zvyšovania salda zahraničného obchodu a počtu nezamestnaných. Preto bude prioritou rezortu v nasledujúcich troch rokoch tvorba pracovných miest na vidieku. Podľa mňa je pre štát oveľa lacnejšie vytvoriť pracovné miesto v agropotravinárskom odvetví než platiť nezamestnaných a cez zvýšený dovoz potravín podporovať výrobcov v zahraničí. Navyše, práve poľnohospodárstvo ponúka pracovné príležitosti aj v takých oblastiach, kde sa nedá uspieť s priemyselným parkom,“ myslí si Zsolt Simon.
Ako minister ďalej uviedol, len na pokrytie aktuálnej potreby ovocia a zeleniny na Slovensku by bolo (oproti skutočnosti z roku 2010) potrebné zvýšiť pestovateľskú výmeru zeleniny o viac než 9-tisíc hektárov, a plochu sadov asi o 4 800 hektárov. To by nezabezpečilo len nárast produkcie, ale aj zvýšenie počtu stálych pracovných miest o 7 450 osôb, z toho 4-tisíc v zeleninárstve a 3 450 v ovocinárstve.
„Ďalšiu takmer tisícku stálych pracovných miest by sme mohli vytvoriť pri pestovaní zeleniny s využitím geotermálnej energie. V prípade zvýšenia produkcie bravčového mäsa by sa mohlo vytvoriť 1 350 miest, v rámci predaja potravín konečnému spotrebiteľovi sa predpokladá nárast počtu zamestnancov o 1500. A ak by sa vo všetkých odboroch potravinárskeho priemyslu zvýšila využiteľnosť kapacít len o 10 – 15 percent, prinieslo by to zvýšenie zamestnanosti o ďalších 2,5 tisíca osôb. Celkovo by sa tak podľa našich prepočtov mohlo v rámci agropotravinárskeho sektoru vytvoriť takmer 15-tisíc stálych pracovných miest,“ konštatoval Zsolt Simon.
Na otázku, ako by sa to dalo dosiahnuť, odpovedal, že v prvom rade podporou slovenských výrobkov, a to hlavne prostredníctvom marketingu či zavedením predaja konečnému spotrebiteľovi.
„Chceme tiež podporiť vytváranie regionálnych odbytových organizácií výrobcov predávajúcich agropotravinárske výrobky, čo by významne zlepšilo ich ekonomiku. Plánujeme tiež prepojenie podporných mechanizmov nášho rezortu a rezortu práce a sociálnych vecí,“ uviedol minister.
Zároveň pripomenul, že rezort bude podporovať len aktívnych roľníkov a že bude chcieť zmenšiť príliš veľké rozdiely v dotáciách medzi regiónmi. Okrem toho ešte uviedol, že sa pripravuje napríklad aj legislatíva, ktorou sa právne „ošetrí“ prechod správy hydromelioračných zariadení na ich užívateľa, spolu s obecnou samosprávou a vlastníkmi pozemkov. „Aj v tom totiž vidíme príležitosť na vytvorenie pracovných príležitostí na vidieku,“ dodal minister.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *