Manažment bielkovinovej výživy vo výkrme

Výživa ako jeden z najvýznamnejších exogénnych faktorov rôznou intenzitou pôsobí na výkrmovú schopnosť počas rastu prasiat a rozhoduje o rentabilite chovu. Vstupné náklady na krmivá pri výkrmových ošípaných tvoria v štruktúre nákladov až 65 - 70 %.

Obilniny ako základ kŕmnych zmesí ošípaných sú veľmi dobrým zdrojom energie. Optimálne využitie energie predpokladá zvýšenie kvality bielkovín v kŕmnych dávkach ošípaných, keďže tá je v zrnách obilnín nízka pre plnohodnotné zabezpečenie ich potrieb.
Moderné genotypy prasiat sa vyznačujú geneticky podmienenou schopnosťou intenzívneho rastu. Dôležitým faktorom limitujúcim produkciu vo výkrme ošípaných je tak úroveň bielkovinovej výživy s optimálnym kvantitatívnym a kvalitatívnym zastúpením celkových bielkovín, ale hlavne esenciálnych, tzv. nenahraditeľných aminokyselín v kŕmnych zmesiach. Ošípané sú odkázané na exogénny prívod týchto nenahraditeľných aminokyselín, pretože organizmus ich nemôže syntetizovať, resp. ich nedostatočná syntéza nestačí plniť ich metabolickú potrebu, preto je potrebné optimalizovať ich prívod v skrmovaných krmivách.
Bielkoviny v krmivách zásobujú ošípané aminokyselinami. Kvalita bielkovinovej výživy ošípaných je limitovaná, ani nie tak špecifickou potrebou bielkovín, ale predovšetkým potrebou hlavných esenciálnych aminokyselín.
Hoci je u ošípaných popísaných 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré musia byť privádzané krmivom v správnom pomere, chovatelia sa bežne sústreďujú na 4 hlavné aminokyseliny, ktoré sú bežnými krmivami dodávané v relatívne nedostatočnom množstve. Ide o lyzín, metionín, treonín a tryptofán.

Viac sa dočítate v článku MVDr. LUKÁŠA BUJŇÁKA, PhD. z UVLF v Košiciach, v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 37.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *