Kvalita zŕn kukuričnej siláže

S jednoduchými praktickými pomôckami môže každý poľnohospodár preskúšať kvalitu zŕn svojej kukuričnej siláže.

Okrem dĺžky rezanky, dôležitú úlohu z hľadiska stráviteľnosti kukuričnej siláže hrá aj posekanie – rozdrobenie zŕn kukurice,  pretože škrob obsiahnutý v zrnách môže v prípade celých alebo len čiastočne nasekaných zŕn hovädzí dobytok zužitkovať len čiastočne. Nestrávené zvyšky kukuričného zrna sú potom v stolici zreteľne viditeľné.
Kvalitne nastavená rezačka s neopotrebovanými súčasťami rezacieho ústrojenstva musí zabezpečiť rozdrvenie kukuričného zrna nad 90 percent. Ak nie je zrno narušené, živiny uzatvorené oplodím zrna odolávajú tráviacim enzýmom a väčšina zŕn prechádza zažívacím traktom neporušených do výkalov. Siláž môže byť pritom kvalitná z hľadiska fermentačného procesu, aj čo sa týka analyticky zisteného obsahu živín a výživnej hodnoty, avšak pri napočítaní kŕmnej dávky dochádza k započítaniu energie, ktorú zviera nemôže využiť a kŕmna dávka je v podstate nevybilancovaná a energeticky deficitná.

Ako možno jednoducho preskúšať kvalitu spracovania kukuričných zŕn? Na vybavenie je potrebná jedna odmerka s objemom 1 liter, vedro a sito. Spravidla postačí klasické cedidlo používané v domácnosti.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 43.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *