Jogurtové nápoje pre teľatá: aké sú výhody?

Jogurtové nápoje sú jednoduchou a cenovo výhodnou alternatívou k napájaciemu automatu. Teľatá tak majú po celý deň prístup ku kvalitnému mlieku.

Klasický napájací automat na kŕmenie teliat sa používa už veľa rokov. Tento systém je však spojený s vysokými obstarávacími nákladmi a nie je vhodný pre všetky formy chovu. Pre iglu, chov v malých skupinách či pre viaceré maštale je použitie tejto metódy nepraktické. Skrmovanie jogurtového nápoja z vedra opatrenom strukmi je jednoduchá a cenovo priaznivá alternatíva, prispôsobená všetkým situáciám.
Swissgenetics vysvetľuje ako systém funguje:

 

  • Dobrá znášanlivosť: Teľatá veľmi dobre znášajú kyslé mlieko. Vďaka nižšiemu pH a pôsobeniu baktérií sa predtrávenie mlieka už začalo. Na druhej strane, baktérie, ktoré sa v jogurte v miliardách vyskytujú, majú probiotický účinok. Zapĺňajú tráviaci trakt a spomaľujú rozmnožovanie nežiaducich zárodkov. Jogurt tak prispieva k dobrému zdraviu teliat.
  • Použitie nadbytočného mlieka: Výroba jogurtu tiež umožňuje, aby sa nevyužité mlieko (kolostrum, mlieko s vysokým počtom buniek) zhodnotilo a konzervovalo.
  • Pozor: Mlieko obsahujúce antibiotiká sa na výrobu jogurtu nesmie používať, pretože baktérie potrebné na transformáciu  mlieka sa nemôžu vyvíjať!
  • Dlhá trvanlivosť: Vyrobený jogurt je možné skladovať niekoľko dní (v lete) a až niekoľko týždňov (v zime). Tým sa prebytočné mlieko nemusí likvidovať.
  • Uľahčenie práce: Jogurt so sebou prináša uľahčenie práce a šetrenie času. Mlieko sa už nemusí zohrievať na správnu teplotu, môže sa teľatám rýchle podávať a zabezpečí im optimálne trávenie. Teplota od 38 – 42 °C sa vzťahuje iba na čerstvé mlieko (pH 6,6 – 6,8). Okyslené mlieko (pH 4 – 4,5) sa môže podávať studené (15 – 20 °C) bez toho, aby spôsobovalo tráviace problémy alebo znižovalo spotrebu. Táto teplota umožňuje, že okyslené mlieko je permanentne, bez ohrievania teľatám k dispozícii počas väčšej časti roka.
  • Menej čistenia: Okrem toho potrebné pomôcky ako vedrá a struky sa nemusia umývať každý deň. V zime nie je potrebné čistiť; v lete sa odporúča opláchnuť, aby sa zabránilo množeniu múch.
  • Trvalá kvalita: Kvalita čerstvého mlieka, zohrievaná na 38 – 42 °C, aby ju mohli teľatá piť rýchle klesá, pretože sa množia nežiaduce zárodky. Ak sa mlieko najprv okyslí (pH 4,4), zničia sa mnohé baktérie ako coli, Staphylokokkus aureus, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenesund Salmonellen. Kyslé mlieko sa môže skladovať pri izbovej teplote niekoľko dní (dokonca v zime aj týždňov) bez zhoršenia kvality.

Celý článok je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 29.

Komentáre ku článku 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *