Autor
Kategórie:
Nezaradené

Jednotná politika v označovaní potravín

Európska komisia (EK) dnes schválila jednotnú politiku v oblasti označovania potravín. Ako vyplýva z informácií zastupiteľstva komisie na Slovensku, cieľom tohto návrhu je posilniť schémy EÚ v oblasti kvality potravín a zabezpečiť spravodlivé ceny pre poľnohospodárov.

Vôbec po prvýkrát sa tak zavádza komplexná politika v oblasti osvedčovania a označovania kvality a noriem poľnohospodárskych výrobkov. Doteraz sa totiž na všetky tieto oblasti vzťahovalo viacero rôznych právnych predpisov. Vďaka prijatému balíku opatrení tak komisia zastrešila pod jednu strechu všetky aspekty kvality potravín, počínajúc súladom s minimálnymi normami a končiac vysoko špecifickými výrobkami. Prijatím jednotnej politiky chce Európska komisia posilniť existujúce schémy EÚ v oblasti kvality poľnohospodárskych výrobkov a potravín, pokiaľ ide o zemepisné označenia, tradičné národné špeciality alebo v prípade nepovinného označenia kvality ako napríklad „voľný výbeh“ a „prvé lisovanie za studena“. Dosiahnuť to chce predovšetkým zhrnutím rozličných nariadení do jedného právneho predpisu. Komisia sa zamerala aj na problém veľkého množstva dobrovoľných schém osvedčovania poľnohospodárskych výrobkov a potravín, ktoré vznikli za posledných desať rokov. Prijatým usmernením chce EK ukázať najlepšie postupy fungovania v tejto oblasti, keďže momentálne existuje v EÚ viac ako 400 rozličných schém.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *