Hydinári sa domáhajú väčšej ochrany

Českí hydinári by chceli v rámci Európskej únie presadiť, aby sa hydinové mäso predávané ako chladené mohlo chladiť iba vzduchom.

Aj týmto spôsobom reagujú na to, že predovšetkým poľskí spracovatelia hydiny chladia kurčatá aj vodou. Táto technológia je pritom lacnejšia než chladenie vzduchom, čo znevýhodňuje domácich producentov hydiny, ktorí hydinu chladia takmer výlučne vzduchom. Okrem toho, pri chladení vo vodnom kúpeli sa zvyšuje riziko prenosu salmonel a kuracie mäso má potom aj vyšší obsah vody – zhruba o 3 až 4 percentá v porovnaní so vzduchom chladeným mäsom. Zákazníci navyše nemôžu rozoznať či ide o mäso chladené vzduchom alebo vodou, pretože výrobcovia nemajú povinnosť tento údaj uvádzať. Ako ďalej uviedla ČTK, Združenie hydinárskych podnikov ČR preto požiadalo Európsku asociáciu spracovateľov hydiny o podporu zmeny príslušnej legislatívy. „Na minulotýždňovom rokovaní s predstaviteľmi asociácie sme sa dohodli, že bude iniciovaná zmena obchodných noriem pre hydinové mäso tak, že mäso chladené vodou bude musieť byť následne zmrazené a aj označené, že bolo chladené vodou,“ citovala ČTK vyjadrenie českého Združenia hydinárskych podnikov. Ako nám povedal Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska, českí i slovenskí hydinári museli pred vstupom do Európskej únie upraviť svoje prevádzky na chladenie vzduchom, čo si v našom prípade vyžiadalo investície v objeme na úrovni 10 miliónov eur. Na Slovensku sa v súčasnosti vyrába výlučne hydinové mäso chladené vzduchom. „Samozrejme, že uvedenú iniciatívu českých kolegov podporujeme. To, že poľskí výrobcovia ako jediní dostali pred vstupom do únie výnimku na chladenie vodou považujeme za nepochopiteľné. Svedčí to však o tom, že Poliaci majú v Bruseli veľké slovo a tak možno predpokladať, že aj táto požiadavka sa bude pre odpor z poľskej strany veľmi ťažko a zdĺhavo presadzovať,“ konštatoval D. Molnár. Podľa neho je pritom vzduchom chladené mäso neporovnateľne kvalitnejšie, požívateľnejšie a aj oveľa bezpečnejšie zo zdravotného i hygienického hľadiska. Daniel Molnár zároveň upozorňuje, že slovenský trh s hydinou nenarúša len dovoz poľského vodou chladeného mäsa, ale najmä mimoriadne rozšírený ambulantný predaj poľskej hydiny a prebaľovanie poľského mäsa. Mnohé poľské hydinové bitúnky sú pritom podľa neho v dezolátnom stave. „O kritickej situácii v hydinárskom priemysle svedčí aj to, že za posledné štyri roky klesla na Slovensku výroba hydinového mäsa až o 40 percent, a to z necelých 120-tisíc ton na 70-tisíc ton. Tento rozdiel pritom vykrýva dovoz, predovšetkým z Poľska. Spotreba hydiny sa totiž za uvedené obdobie zásadne nezmenila,“ uviedol Daniel Molnár s tým, že kým u nás výroba hydiny rapídne klesla, v Poľsku sa zhruba o 40 percent zvýšila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *