Dnes je Medzinárodný deň chleba

Súčasný stav pekárenského sektora na Slovensku je výrazne ovplyvnený jeho nastavením ešte z obdobia socializmu. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa chleba.

BRATISLAVA. Aj napriek tomu, že malo Slovensko v polovici 20. storočia potenciál stať sa unikátnou krajinou vo výrobe pekárenských výrobkov, dokonca ho obdivovali v zahraničí, všetko sa zmenilo, uvádza zväz. Cenu pečiva začal určovať štát, ktorého cieľ bol jasný, a to udržať ceny na čo najnižšej úrovni. Situácia je podľa SZPCC v súčasnosti veľmi podobná. Ceny už síce nediktuje štát, ale enormne lacné zostali. Mnohé pekárne preto trpia existenčnými problémami.
Negatívnym dedičstvom z minulosti je podľa Tatiany Lopúchovej, predsedníčky SZPCC trend dojmu lacných základných potravín, ktorý pretrváva na Slovensku dodnes. „Dnes však nediktuje ceny štát, ale najmä zahraničné obchodné reťazce, ktoré si vybudovali silné a dominantné postavenie na trhu. Zlým rozhodnutím zo strany pekárenských firiem bolo, že dlhé roky boli v snahe zachrániť si odbyt ochotné akceptovať predaj za enormne nízke ceny, ktoré nedosahovali ani výrobné náklady,“ uviedla.
Medzinárodný deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. s cieľom pozdvihnúť povedomie verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto základnej potraviny, zároveň upozorniť na celý proces výroby, od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup samotného chleba. Pekári na celom svete ho oslavujú od roku 2002.

/tasr/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *